Gebruikerslogin

Navigatie

Waterkaarten app 2021 is hier!

feb
05

Waterkaarten AppHet is zover: sinds afgelopen week is de 2021 versie van de Waterkaarten app uit! Dit jaar is de app opnieuw uitgebreid en zijn de bestaande functionaliteiten verder verbeterd — en ook nu blijven wij de app continu verder ontwikkelen. De nieuwe versie staat nu voor u klaar in de App Store en Google Play Store.

Wat vindt u zoal in de nieuwe editie?

Restaurants: in de 2021 versie van de app zijn er tal van nieuwe functies en datapunten toegevoegd. Zo bevat Waterkaarten nu ook restaurants! Daarmee kunt u (zodra de corona-regels het toelaten) na een dag varen gemakkelijk een restaurant vinden. 

Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

ANWB stopt met waterkaarten-app

mrt
22

Waterkaarten app ANWB op mobielDe ANWB stopt per 31 maart met de exploitatie van de ANWB Waterkaarten-app. Deze app wordt vervangen door een nieuwe Waterkaarten-App. Gebruikers zullen er niet veel merken. Het enige verschil is dat ze niet langer een abonnement bij de ANWB afsluiten, maar kunnen overstappen op de Waterkaarten-app van de nieuwe partner.

 

Gebruikers die op dit moment een abonnement op de waterkaarten-app hebben merken niets. Nieuwe gebruikers kunnen een abonnement afsluiten bij The Mobile Company, de oorspronkelijke ontwikelaar van de app. De ANWB zorgt ervoor dat alle gebruikers tot aan het einde van de abonnementsperiode probleemloos van de ANWB Waterkaarten-app gebruik kunnen maken.

 

Na het stopzetten van de ANWB Waterkaarten-app zet The Mobile Company een nieuwe versie online, die gebruik maakt van de ANWB waterkaarten. Zo kunnen gebruikers in elk geval in het vaarseizoen 2018 nog digitaal navigeren op het water. Ook de Windows-versie van de app blijft in 2018 bestaan.

 

Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

Binnenvaartpolitiereglement (BPR) is aangepast

nov
20

14 Oktober 2015 is het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) gewijzigd. 

De belangrijkste wijzigingen zijn in het kort:

 • Nadere bepalingen over de stabiliteit van binnenvaartschepen.
 • De verplichting om in bepaalde situaties een reddingsvest te dragen aan boord van binnenvaartschepen.
 • Net als het BPR mag nu ook het Handboek voor Marifonie in de binnenvaart in digitale vorm aan boord zijn. Mits op ieder moment te raadplegen.
 • Schepen, niet zijnde kleine schepen, die varen op zogenaamde CEMT I klasse vaarwegen of hoger moeten een AIS Transponder aan boord hebben en gebruiken.
 • Kleine schepen die AIS gebruiken mogen alleen een daarvoor goedgekeurd systeem gebruiken.
 • Het gebruik van spudpalen wordt nu geregeld.
 • Diverse aanpassingen en correcties in de teksten van de vaarregels en bijlagen.
Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

Boetes recreatieschippers wegens mistvaren

nov
09

Boten in de mistOp het hele traject van het Prinses Margrietkanaal in Friesland zijn begin November vijftien boetes uitgedeeld aan recreatieschippers die in dichte mist voeren zonder radar.

Rijkswaterstaat controleert altijd op het kanaal en kreeg tijdens het weekeind en maandag opmerkingen van beroepsschippers over gevaarlijke situaties. Die betroffen recreatievaarders die zonder (goedgekeurde) radar voeren, terwijl dit bij minder dan 1000 meter zicht verplicht is. Ook moet er een marifoon aan boord zijn.

Rijkswaterstaat roept watersporters op bij mist veilig te varen of aan te meren. ,,Recreanten onderschatten vaak het gevaar van varen in de mist'', aldus Johan van den Akker, mobiel verkeersleider bij Rijkswaterstaat. Bij de controles bleek dat de recreanten vaak niet bewust de regels overtraden. Veel recreatievaarders zijn zich niet bewust dat het gebruik van een radar en marifoon bij dichte mist verplicht is.

Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

ANWB zoekt vaarverkenner

feb
27

ANWB vaarverkenner in volle vaartTer versterking van het team vaarverkenners zoekt de ANWB op korte termijn circa 10 enthousiaste en ervaren watersporters met de beschikking over een motorboot. Als vaarverkenner zal je tussen mei en half augustus gedurende 3 tot 10 dagen een regio in Nederland verkennen.

Jaarlijks maken tienduizenden watersporters gebruik van de watersportproducten van de ANWB. Aan deze producten besteedt de ANWB grote zorg. Een onderdeel hiervan is de jaarlijkse verkenning per boot van de vaarwateren in Nederland ten behoeve van de ANWB Waterkaarten, atlassen en waterkaarten-app. Liggen de boeien op de juiste plaats, is er iets veranderd aan de betonning, kloppen de oriëntatiepunten op de wal?

Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

PC Navigo samenwerking met Periskal

jan
29

PC NavigoDe eigenaren en makers van het navigatieprogramma PC Navigo hebben besloten dat het tijd is voor een nieuwe generatie en dragen daarom het stokje over. In de Belgische firma Periskal, maker van navigatiesoftware voor de binnenvaart, hebben zij een partner gevonden die per direct de levering en ondersteuning overneemt.

De samenwerking met Periskal was, na de vergeefse pogingen om de ontwikkeling van PC-Navigo in Nederland opnieuw vorm te geven, de beste waarborg dat de toekomst van “de enige echte reisplanner voor binnenwateren ter wereld” gewaarborgd zou kunnen worden, ook met de toenemende ingewikkeldheid rond verschillende besturingssystemen, vereisten van overheden en veelheid van bij te houden gegevens. In plaats van te proberen om alle uitdagingen met slechts twee ontwikkelaars de baas te blijven, kan er nu van de grote know-how van Periskal gebruik worden gemaakt, en ontstaat bovendien de mogelijkheid werk te delen voor beide programma’s.

Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

Vergelijking Navionics Europe en ANWB Waterkaarten app

sep
09

iPad in gebruik als Waterkaart

Deze zomer heb ik de ANWB Waterkaarten app (Android en iOS) vergeleken met de Navionics Boating Europe app (Android en iOS). Hoe heb ik deze vergeleken? Simpel: gewoon door ze te gebruiken tijdens drie weken vaarvakantie door Nederland.

Ik had beide apps op twee apparaten geinstalleerd, nl. een iPhone en een iPad (om precies te zijn, iPhone 5 en iPad 3). Na drie weken intensief gebruik, heb ik een aantal voor- en nadelen per app genoteerd die ik graag met jullie deel.

Navionics Europe:

Voordelen:

 • Tracks & routes op meerdere apparaten gesynchroniseerd, dit maakt het makkelijk de route te plannen/aan te passen en de volgende dag dit ook op alle apparaten te zien.
 • Goedkoop (eenmalig €34,99)
 • Groot gebied voor de waterkaarten (groot gedeelte van Europa)
 • Goede & stabiele snelheidsmeter
 • Opgenomen track (tijdens het varen) is later af te spelen en er zijn veel leuke en interessante statistieken per track!
Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

Gratis vaarkaart Friese Meren voor Android en Windows van Stentec

jul
05

Vaarkaart Friese MerenDe nieuwe gratis vaarkaart van het meest populaire vaargebied van Nederland. De Vaarkaart Friese Meren is ideaal voor mensen die een boot huren, schipper of bemanning zijn van zeilboten, motorboten en sloepen. Ook als u gaat wedstrijdzeilen op het Sneeker- of Heegermeer, of zelfs als kanovaarder of visser kunt u deze vaarkaart gebruiken voor navigatie. De vaarkaart dekt het gebied tussen Stavoren, Lemmer en Grou waar o.a. het Skûtsjesilen plaatsvindt.

Stentec Navigation uit Heeg is de ontwikkelaar van deze vaarkaart. Zij staan bekend om de digitale waterkaarten en navigatiesoftware met routeplanner voor de PC, tablet en smartphone aan boord (Windows en Android).

De Vaarkaart Friese Meren is gebaseerd op de nauwkeurige topografische kaart van de DKW Vaarkaart Nederland van Stentec. Het unieke dieptebeeld is gemaakt in samenwerking met Provincie Fryslân (Friese Merenproject). Dit is belangrijk voor de bereikbaarheid van steden en dorpen aan rivieren en meren. Ook is dit heel handig voor wedstrijdzeilers die hierdoor net even een langer kruisrak kunnen varen.

Een nachtje doorbrengen in de natuur van Fryslân? De speciale Marrekrite-ligplaatsen en -meerboeien ziet u over de hele kaart. Ook vindt u gemakklijk de jachthavens, watersportcampings en openbare aanlegplaatsen. De bijgewerkte betonning van de provincie bevat ook de zogenoemde slobbers die vogelrustgebieden in de winter aangeven en in de zomer als wedstrijdboeien mogen worden gebruikt.

Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

Beta-tester Navionics voor iPad/iPhone en Android

jun
16

Navionics on iPadSinds kort ben ik 1 van de beta-testers van de Navionics navigatiesoftware geworden. Ik zal nu (samen met een wereldwijd team van beta-testers) regelmatig de nieuwste versie van de software op iOS (iPhone en iPad) en Android (handset en tablet) ontvangen en de nieuwe mogelijkheden daarin uitproberen.

Leuke toevoegingen die ik hierin tegenkom, zal ik zeker bespreken en hopelijk kunnen jullie deze nieuwe opties dan zelf snel in de officiele release van Navionics kunnen gebruiken!

Twee van de leuke opties die nu al in de nieuwste versie zitten, zijn:

Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

Navionics voor iPad / iPhone en Android

apr
15

Review Navionics Europe

Navionics EuropeDe keuzes:

Een tijd terug ben ik al voorzichtig begonnen met een zoektocht naar een geschikt navigatiepakket voor iOS-apparaten (iPad / iPhone). ANWB heeft zijn waterkaarten app, maar deze vond ik niet voldoen aan mijn eisen.

Op zich heb ik niet zeer veel eisen, maar een app waar ik elk jaar bijna 40 euro voor moet betalen valt snel af. Ook gezien de frequentie van updates van kaarten of toevoegingen van andere mogelijkheden (deze is laag bij de ANWB waterkaarten app), zorgt dat ik deze niet gekozen heb.
 
Na wat tips via allerlei sites voor navigeren op het water, kwam ik Navionics tegen, deze leveren apps met water- en viskaarten voor flink wat gedeeltes in de wereld. Via hun site kon ik alvast proberen hoe de app er ongeveer uit zou zien, nl. op www.navionics.com/en/webapp (de webapp van Navionics), ook via een iOS-apparaat dus gelijk echt een juiste indruk!
Story topic: 
Geplaatst door raimond lees verder

Pagina's

Abonneren op Navigatie