Gebruikerslogin

Navionics voor iPad / iPhone en Android

Blok: Google Adsense responsive boven artikelen
Google AdSense for Motorboot.nu responsive
afbeelding van raimond
Story topic: 

Review Navionics Europe

Navionics EuropeDe keuzes:

Een tijd terug ben ik al voorzichtig begonnen met een zoektocht naar een geschikt navigatiepakket voor iOS-apparaten (iPad / iPhone). ANWB heeft zijn waterkaarten app, maar deze vond ik niet voldoen aan mijn eisen.

Op zich heb ik niet zeer veel eisen, maar een app waar ik elk jaar bijna 40 euro voor moet betalen valt snel af. Ook gezien de frequentie van updates van kaarten of toevoegingen van andere mogelijkheden (deze is laag bij de ANWB waterkaarten app), zorgt dat ik deze niet gekozen heb.
 
Na wat tips via allerlei sites voor navigeren op het water, kwam ik Navionics tegen, deze leveren apps met water- en viskaarten voor flink wat gedeeltes in de wereld. Via hun site kon ik alvast proberen hoe de app er ongeveer uit zou zien, nl. op www.navionics.com/en/webapp (de webapp van Navionics), ook via een iOS-apparaat dus gelijk echt een juiste indruk!
 

Download map

Uiteindelijk de app dus maar gekocht, het is nog het begin van het vaarseizoen 2013, dus dan kan ik er maximaal van genieten!
 
Ik kon kiezen uit de iPad (HD) en iPhone versies, maar heb bewust voor de iPhone versie gekozen. Deze laatste is nl. op beide devices te gebruiken en via een account bij Navionics worden alle tracks, routes en meer gesynchroniseerd. Wanneer ik de iPad versie had aangeschaft, moet ik ook altijd navigeren op de iPad, terwijl de iPhone echt altijd mee is...
 
Daarna kwam de keuze tussen de UK&Holland kaarten of juist de Europe kaarten. Blijkbaar allemaal net zoveel detail, maar Europe was goedkoper (hier mist UK dus wel). Het is dus (duidelijk!) Europe geworden. De Europe versie kost op het moment van testen (april 2013) 19,99 euro in de Apple App Store (overigens is Navionics ook in de Google Play Store te vinden, echter zelf heb ik geen Android apparaten om deze te kunnen testen).

 

In gebruik name:

De app was snel binnen na selectie en dus direct maar aan de gang! Navionics is voorbereid om de kaart offline te downloaden voor het geval je geen 3G of Wifi bereik hebt. Ik heb dus heel Nederland maar geselecteerd, dan heb ik voor dit moment even genoeg kaartmateriaal bij me.
 
Na het selecteren van de "offline" kaart kunnen ook nog wat instellingen rondom de kaart worden aangepast. Zonder 3G of wifi verbinding kan je de kaart beter op "default" laten staan. Wanneer je wel een verbinding hebt, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld Google Maps als kaart te gebruiken (de waterwegen blijven dan wel in waterkaart mode staan).
Map met Google Maps overlay

 

Eerste gebruik:

Na wat rondklikken in de app, wordt het tijd voor het eerste gebruik. Een tip hierbij is om meteen een account bij Navionics aan te maken via de app. Hiermee kun je je routes, tracks en foto's opslaan en synchroniseren met meer apparaten (meerdere iPhones, iPads, etc..).

Blok: Google Adsense responsive middenin artikel
Google AdSense for Motorboot.nu responsive

Tijdens de eerste test heb ik handmatig een route aangemaakt. Wanneer je de juiste gegevens qua kruissnelheid en brandstofverbruik invult, rekent de app uit hoe lang je over de route doet en wat je ongeveer qua brandstof verbruikt. Je kunt duidelijk op de kaart de toegestane dieptes zien net als de brughoogtes. Alle boeinummers zijn te lezen en voor de kleinere schermen (of de wat slechtere ogen) zijn boeien en andere kunstwerken groter te vertonen op de kaart. 

Een opgeslagen trackDaarna ben ik gewoon gaan varen en heb de "Track" optie aangezet. Deze laat zien hoe hard je "nu" vaart, maar slaat dit ook op om later terug te kijken. Tijdens het varen is het mogelijk om een foto te maken, deze wordt dan op de kaart aangegeven met een fototoestel-icoon, ook leuk om later dus terug te kijken. Uiteraard wordt dit allemaal automatisch gesynchroniseerd met behulp van het eerder aangemaakte Navionics-account.

Conclusie:

Gezien de mogelijkheden, uitgebreide informatie, recente kaarten, bedieningsgemak en uiteraard de prijs is Navionics wat mij betreft een aanrader!

Uiteraard is dit niet een vervanging van echte waterkaarten, maar het komt er wel heel dichtbij. Zeker omdat Navionics dezelfde kaarten ook gebruikt in hun kaartplotters, kan je er wellicht meer op vertrouwen dan een paar jaar oude papieren waterkaarten! :-).