Gebruikerslogin

70.000 bezoekers Sleepbootdagen Zwartsluis 2014

afbeelding van raimond

Nationale SleepbootdagenMet een zonovergoten vlootschouw is zaterdagmiddag een eind gekomen aan de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis. Vele tientallen sleepboten en opduwers trokken voorbij aan burgemeester Bilder van Zwartewaterland en brachten hun groet met vlag of wimpel. Het evenement heeft verdeeld over drie dagen naar schatting 70.000 bezoekers getrokken. 

Burgemeester Eddy Bilder sprak voorafgaand aan de vlootschouw van “een prachtig evenement dat niet alleen de inwoners van Zwartsluis en Zwartewaterland aanspreekt, maar getuige het overvolle dorp en verstopte toegangswegen mensen uit het hele land naar de IJsseldelta weet te trekken." 

De plaatselijke organisatie is bij monde van scheidend voorzitter Frans van Kesteren ook bijzonder tevreden over het verloop van het evenement. “We hebben de weergoden mee gehad. Een uur voor de opening op donderdag hield het op met regenen. En na de middag kon je hier al over de koppen lopen. Dat is eigenlijk zo gebleven. Veel positieve reacties hebben we gekregen. Vooral van bezoekers, maar ook van deelnemers, sponsoren, horeca en ondernemers. De sfeer was dan ook geweldig.” 

Topdag 

De eerste dag van de Nationale Sleepbootdagen werd beheerst door SluisPop en de verlichte avondvaart. Tijdens SluisPop wist de revivalband Abba CZ het enthousiasme bij het talrijke publiek tot grote hoogte op te stuwen. De populaire Abba-sound klonk uit vele monden. Ook het reünieoptreden van de zestiger jaren band The Firestones bleek een schot in de roos. In de schemer begon op het Zwarte Water de verlichte avondvaart, die ruim een uur lang over deze rivier én het Meppelerdiep trok. Een uniek gebeuren, niet in het minst omdat de beide bruggen in het dorp dan ruim een uur lang geopend zijn om doorgang te geven aan dit feeërieke schouwspel dat uitzonderlijk veel publiek op de been bracht. 

Entertainment 

Op alle dagen konden de gratis rondvaarten met de sleepboten zich in een grote populariteit verheugen. Dat was zeker ook van toepassing op de trekproeven van zowel sleepboten als opduwers, de sleepwedstrijden en de behendigheidswedstrijden. Op vrijdag werd deze onderdelen aangevuld met een jeugdprogramma, waarbij de kleedjesmarkt en de circusworkshops voltreffers bleken. Goochelaar Roderick Waterpas maakte er niet alleen die dag voor de jeugd, maar op de andere dagen ook voor de volwassenen een hilarisch gebeuren van. Genoten werd ook volop van de optredens van zang- en muziekgroepen. 

Zaterdag bracht de braderie in de kern van het dorp vele duizenden bezoekers, die zich verder lieten verrassen door de presentatie van de fraaie sleepboten en opduwers die iedere meter van Handelskade en Havendijk in beslag namen. Veel bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over de boten, waarvan een deel nog altijd dagelijks in actie komt.