Gebruikerslogin

Nieuwe passantenhaven aan Hoogeveense Vaart in Hoogeveen december 2015 klaar

afbeelding van raimond
Story topic: 

Locatie nieuwe passantenhaven in HoogeveenDe nieuwe passantenhaven in de Hoogeveensche Vaart te Hoogeveen, ter hoogte van het Zuiderpark, krijgt geen plekken voor campers en wordt niet selfsupporting via zonne-energie.

Om de passantenhaven selfsupporting te maken is de investering voor zonne-energie te hoog om het rendabel te maken. Het zou dan gaan om één zonnepaneel op een mast. Meerdere panelen, bijvoorbeeld op het dak van het aan te leggen toiletgebouw of op de walkant, is volgens de wethouder onwenselijk met het oog op vandalisme

De aanleg van de passantenhaven, een burgerinitiatief van Hoogevener Albert Wolting, begint over een week of vier en moet half december klaar zijn. Het project kost 120.000 euro, waarvan de provincie de helft voor rekening neemt. Er komt een roestvrijstalen aanlegsteiger, een toiletgebouw, informatiepaneel van het Recreatieschap en een bankje. Boten mogen twee keer 24 uur aanleggen en betalen geen liggeld.

De exploitatiekosten van de passantenhaven (onderhoud) bedragen een kleine 2000 euro. De gemeente verwacht dat geld via de opbrengsten van onder meer elektra terug te ontvangen. Eigenaren van boten betalen daarvoor met muntgeld.

De Hoogeveensche Vaart is nog altijd populair bij de pleziervaart. Alleen al in 2013 passeerden meer dan drieduizend boten Hoogeveen. De gemeente hoopt en verwacht dat de vaarrecreanten ook gaan winkelen in de het koopcentrum. De afstand tot de binnenstad bedraagt ruim een kilometer. In Echten en Noordscheschut zijn ook aanlegplaatsen en voorzieningen.