Uit onderzoek onder jachthavens blijken grote regionale prijsverschillen voor ligplaatsen. De duurste zijn de Noord/Zuid-Hollandse Plassen met een m² prijs van gemiddeld € 44,80 per jaar. Met € 25,08 zijn de Friese Meren het goedkoopst. Een prijsverschil van ruim 75%.
Tevens bestaan verschillen in bezetting. Havens in de Randstad zijn met 94% het best gevuld. Het onderzoek concludeert een aantoonbaar verband tussen het voorzieningenniveau en de bezettingsgraad. Meer voorzieningen geven een hogere bezettingsgraad.
Opvallend is het grote prijsverschil van 75% tussen de Noord/Zuid-Hollandse Plassen en Friesland. Deze regio’s behoren tot de oudste en meest populaire watersportgebieden van ons land.
In 2005 werd ook een fors prijsverschil genoteerd tussen bedrijfs- en verenigingshavens. De verschillen zijn toegenomen, omdat verenigingen hun prijzen over 10 jaar verhoogden met 12% en particuliere havens met 28%. De situatie ten opzichte van 2005 is verder uit de pas gelopen, want een prijsstijging van 12% over 10 jaar is minder dan de inflatie. Hierdoor kunnen financiële problemen ontstaan als er groot onderhoud gepleegd moet worden.
Marktontwikkeling
Bestonden in 2005 in veel havens nog wachtlijsten voor een ligplaats. Nu is die situatie veranderd, omdat de gemiddelde watersportconsument aan het vergrijzen is. De uitstroom is groter dan de nieuwe aanwas.
Het op peil houden van de bezettingsgraad is essentieel voor een gezonde haventoekomst. Kamp: “Gechargeerd gezegd zag een haven er vaak uit als een parkeerplaats voor de boot. Maar de nieuwe watersporter ziet de ligplaats steeds vaker als een tweede thuis. Ook als een dag niet wordt gevaren, moet het fijn zijn om naar de boot te gaan. De haven als plek met een fijn vakantiegevoel. De kwaliteit van de ligplaats is belangrijk. Jachthavenondernemers zouden meer in belevingswerelden kunnen denken.